De tuinwijk Sterrebosch is gebouwd in het Interbellum. Dit is het tijdperk tussen de Eerste en Tweede wereldoorlog in. Kenmerkend voor die tijd was het hoge percentage werkloosheid onder de beroepsbevolking en mede hierdoor zeer lage kosten voor woningbouw.
Tegelijkertijd stond de aandelenmarkt op een dieptepunt. Als gevolg hiervan hebben veel mensen geïnvesteerd in vastgoed om deze vervolgens te verhuren.
Ze wilden hierbij dat de huizen duurzaam waren om onderhoudskosten te besparen, maar er tevens aantrekkelijk uitzagen voor potentiële huurders. Dit heeft geresulteerd in solide huizen van duurzame materialen die vol mooie details zitten. De naam van de wijk is afgeleid van het in de 18e eeuw op het landgoed Dennenburg aangelegde sterrenbos.
Stratenplan
Kenmerkend voor een jarendertigwijk zijn stratenplannen met een speels patroon. Dat betekent dat er niet alleen rechte wegen zijn aangelegd, maar ook straten met een bochtpatroon erin. Dit laatste vindt men in deze tuinwijk in de straten Parklaan en Sterrenboslaan. Een ander kenmerk zijn de aanwezigheid van pleintjes of plantsoenen. Het Rosarium-plantsoen in de Rosariumlaan is hier een mooi voorbeeld van.
Tuinwijken zijn wijken met veel groen. Dit is mogelijk gemaakt door de toepassing van brede straatprofielen. Dit wil zeggen een riante afstand van de gevellijn van de ene kant van de straat tot de gevellijn aan de andere kant van de straat. Hierdoor ontstaat er ruimte voor zowel publiek als privaat groen. In elke tuin staan weer andere planten en bloemen en op die manier ontstaat er een diversiteit in het aanbod van groen. Dit leidt dan weer tot een grote biodiversiteit aan insecten en vogels. De straatprofielen in deze tuinwijk variëren van 25 tot maar liefst 45 meter van gevel tot gevel.
De architectuur van de huizen in de tuinwijk Sterrebosch is voornamelijk gebaseerd op twee reeds bestaande architectuurmodellen, die van het Engelse ‘Edwardian country house’ en het Amerikaanse ‘prairie house’. Hierop is in Nederland inmenging ontstaan met de bouwstijlen uit de Amsterdamse, Haagse en Delftse School. Kenmerkend zijn de subtiele overgangen tussen het binnen- en het buitenleven. Waar een recht (rijtjes) huis met platte gevel een harde overgang van binnen naar buiten kent, begeleidt een jarendertigwoning de bezoekers en bewoners van het huis op subtiele wijze hierin. De veelvuldig toegepaste erkers geven bovendien vanuit binnen veel zicht op het groen buiten.
De karakteristieke huizen in tuinwijk Sterrebosch zijn voorzien van talrijke details. In de tijd dat Sterrebosch werd gebouwd, was het gebruikelijk om als aannemer slechts een aantal huizen neer te zetten. Elke aannemer had hierbij zijn eigen specialiteit met vaklieden op het gebied van onder meer metsel-, timmer- en zinkwerk. Hierdoor heeft elk huis zo zijn eigen unieke kenmerken, denk aan de verschillende:
❀ details in de metselpatronen
❀ glas-in-loodramen
❀ overstekken van de daken
❀ typen schoorstenen
❀ smeedijzeren hekwerken
❀ verscheidenheid aan voordeuren
OVER TUINWIJK STERREBOSCH
Wijkvereniging Tuinwijk Sterrebosch, gelegen in Driebergen-Rijsenburg, is opgericht in 2014. De naam is ontleend aan het sterrenbos dat in de achttiende eeuw op het landgoed Dennenburg is aangelegd.
CONTACT
Secretariaat:
E. info@tuinwijksterrebosch.nl
De tuinwijk wordt begrensd door de Engweg, de Rosariumlaan, de Hoofdstraat en de Meenkselaan.
(c)2024